Fikamo

FIKAMO

Uw administratieve support

Uw freelance administratieve assistentie

Ik ontlast u van uw administratie, u kan zich focussen op uw kernactiviteiten

Actua

Is een digitaal archief wettelijk?

Het archiveren van officiële documenten pak je als zelfstandige maar beter goed aan. Want op die manier vind je snel wat je zoekt bij een eventueel conflict met een klant, een vraag vanwege de fiscus of wanneer je simpelweg op zoek bent naar een specifiek bewijsstuk.

Voor een vlot toegankelijk archief – waardoor je ook nog eens kostbare tijd wint – is digitalisering het toverwoord. Dankzij een digitaal archief bespaar je plaats, heb je altijd een duidelijk overzicht van je administratie en volstaan enkele muisklikken om een specifiek document te raadplegen. Maar is een digitaal archief van facturen wel wettelijk? En zo ja, met welke spelregels moet je hierbij rekening houden?

Bewaartermijn hangt af van documenttype.

Belangrijke documenten moet je als bedrijf verschillende jaren bewaren. Per type document geldt een verschillende bewaartermijn. Zo moet je jouw belastingaangifte 7 jaar bijhouden. Op die manier zit je safe als een belastingcontroleur langskomt om jouw personenbelasting, vennootschapsbelasting of btw onder de loep te nemen.

Voor sociale documenten (zoals personeelsregister, individuele rekeningen, arbeidscontracten, andere overeenkomsten tussen werkgever en werknemer, …) geldt een termijn van 5 jaar, terwijl verzekeringsdocumenten zelfs 10 jaar bijgehouden moeten worden. Notariële akten spannen de kroon met een levenslange bewaartermijn.

En wat met facturen?

In principe moet je facturen tien jaar lang bewaren. Ze dienen als bewijs dat je ergens voor betaald hebt of dat iemand anders jou een geldsom verschuldigd is. De term ‘factuur’ dekt echter vele ladingen, waarbij telkens andere bewaartijden gelden.

Gerangschikt van klein naar groot gaat het bijvoorbeeld om restaurant- en hotelrekeningen (6 maanden), transportfacturen (1 jaar), deurwaarderskosten (1 jaar), aankoopfacturen en garantiebewijzen (2 jaar, wat trouwens de wettelijke garantietermijn is), medische kosten (2 jaar), bankdocumenten/hypothecaire leningen/huurbetalingen (5 jaar) en facturen voor onroerende goederen of aannemers (10 jaar).

Naar een paperless office?

Als je gedurende meerdere jaren al deze documenten verzamelt, dan levert dit een flinke stapel papier op. Voor een zelfstandige zorgt een papieren bedrijfsarchief bovendien voor heel wat extra kosten.

Daarom is het zeker een slimme zet – en wordt dit vanuit de overheid zelfs gestimuleerd – om belangrijke documenten digitaal te archiveren. In Vlaanderen kun je als ondernemer vrij bepalen hoe je jouw documenten bewaart: van volledig paperless tot het digitaliseren van papieren documenten.

Je kunt jouw digitale documenten ook afdrukken en bewaren, maar dat is niet echt een aanrader.

Hou rekening met specifieke voorwaarden

Bij de digitale archivering van officiële documenten horen in ons land specifieke wettelijke voorwaarden (vastgelegd in de zogenaamde Digital Act, een wet van 21 juli 2016). Zo is het cruciaal dat je steeds de authenticiteit van gearchiveerde documenten kunt aantonen.

Of anders gezegd: de herkomst van de documenten moet ontegensprekelijk aantoonbaar zijn. En uiteraard is het niet toegestaan dat de inhoud ervan gewijzigd kan worden. Om de authenticiteit en veiligheid van jouw archief te waarborgen, kun je beroep doen op laagdrempelige en gebruiksvriendelijke software.

Met dergelijke digitale tools kun je op je beide oren slapen.

Denk er ook aan om de opslag van jouw bedrijfsarchief professioneel aan te pakken. Sommige ondernemers bewaren hun documenten op eigen computers of servers, terwijl anderen een beroep doen op een externe provider.

Steeds meer zelfstandigen ontdekken trouwens de voordelen van een cloudoplossing. En het maken van de nodige back-ups blijft voor iedere zelfstandige een belangrijk aandachtspunt.

Nood aan assistentie bij het op poten zetten van jouw (digitaal) klassement? FIKAMO kan je hierbij helpen, contacteer ons voor meer info.

Toegevoegd op: 09/02/2022

Contact info

Moldergem 40, B-9630 Zwalm
+32(0)498 74 97 75
katy.ghyselinck@fikamo.be
Ondernemingsnummer:
BTW BE 0833.463.095
RPR: Oudenaarde
Fikamo
© 2024 FIKAMO - Privacyverklaring - Cookie Policy
Webdesign & CMS by My-Websitebuilder.com
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram